Emelten
Emelten zijn larven van de langpootmug die vallen onder de grasetende insecten. Net als de engerling kan een plaag emelten een enorme schade aan het gazon aanrichten. In België kennen we twee van deze langpoot soorten, dit zijn de Tipula Oleracea en Tipula Paludosa. De vrouwtjes langpootmug legt veel eitjes in een keer, waarna er veel emelten ontstaan. U kunt deze emelten herkennen aan een donkergrijs lichaam zonder poten en zonder duidelijke kop. Gemiddeld kunnen ze tot 45 mm lang groeien.
Emelten plaag in gazon
Een paar emelten in het gazon brengen niet direct grote schade aan het gazon aan. Vooral wanneer er tientallen emelten in het gazon zitten en het echt een plaag is, is het pas zorgelijk. De emelten eten overdag aan de wortels van het gazon en ’s avonds bij vochtig weer eten ze aan het bovenste oppervlak van het gras. Emelten zijn niet gevoelig voor vorst, maar komen bij temperaturen beneden de 5 graden Celsius niet boven de grond. Ze blijven hierdoor de hele winter onder het gazon en gaan bij zacht weer pas weer verder met eten.
Emelten herkennen in gazon
Voordat er met de bestrijding gestart kan worden, is het belangrijk om te achterhalen of u last heeft van engerlingen of emelten. Wat u kunt doen om emelten te herkennen is in de gaten houden of er in de zomer of herfst langpootmuggen boven uw gras vliegen. Daarbij is afstervend of dor gras met foeragerende vogels ook een indicatie voor emelten in het gazon. Een andere methode is een zwarte, natte plastic zak op het gazon te leggen. De emelten die naar het bovenste oppervlakte komen, blijven aan de plastic zak vastzitten.
Emelten bestrijden
Het is vrijwel onmogelijk om de larven vooraf helemaal te voorkomen. Wel kunt u een aantal maatregelen toepassen. Emelten zitten liever niet in een kort gemaaid gazon. Maai het gras in het groeiseizoen dan ook vaker. Heeft u al last van een plaag emelten? Start dan – in de juiste periode – met de bestrijding. Emelten kunnen op dezelfde wijze worden bestreden als engerlingen, namelijk met parasieten aaltjes tegen emelten. Aaltjes zijn 100% biologisch en niet schadelijk voor mens, milieu en dier.
Wanneer emelten bestrijden?
De beste periode om emelten te bestrijden is vanaf maart tot begin juli. Daarna kunt u in de 3e week van september tot eind november weer bestrijden. Indien u de emelten in hoge concentraties hebt, is het verstandig om ook in de zomer te bestrijden. Houdt er rekening mee dat de bodemtemperatuur altijd minimaal 8 graden dient te zijn. Bestrijding heeft anders geen zin. Hoe het bestrijden van emelten en/of engerlingen in zijn werk gaat, leest u hier.